[Acta] 4a Assemblea d’afectades del Taulí #AcampadaTauli #TotsSomTauli

17 de gener de 2013

Participants: unes 50 persones

[pdf] Acta de la 4a Assemblea d’afectades

.

Ordre del dia:

1. Grups de treball

1.1. Intertorns

1.2. Difusió externa

1.3. Accions i activitats

1.4. Relació intercentres

1.5. Reclamacions

1.6. Comunicació

1.7  Unitat de medicines alternatives (homeopatia, naturopatia, acupuntura, etc)

2. Continuïtat

3. Informe del comitè d’empresa del Taulí

.

1. Grups de treball

 

1.1. Intertorns

S’ha fet difusió d’aquesta assemblea i de la octaveta de les reclamacions. Es necessita més gent. Es comenta que hi ha molta divisió i poca implicació dels sanitaris. Els treballadors no col·laboren i s’ha de pensar que tots som usuaris i que la sanitat pública la tenim que defensar entre tots.

1.2. Difusió externa

Hi han pancartes per repartir que es poden penjar als balcons. S’han muntat paquets amb material i amb tela per poder treballar qui vulgui les seves pròpies pancartes. S’han elaborat dos cartells molt grans, un per la manifestació el dijous 24 i l’altre per penjar-la al Parc Taulí.

La difusió externa no s’acaba de fer bé. Es demana com es pot optimitzar la difusió de les accions. La Associació Veïnal de Can Puiggener s’ofereix per fer la difusió que calgui.

1.3. Accions i activitats

Accions passades

Es valoren positivament les xerrades que s’han anat fent: A la xerrada de l’Esther Vivas i l’Albano Dante i la Marta Sibina de la revista cafèambllet i van assistir més de 150 persones. A la xerrada sobre reclamacions d’en Fofo Espínola unes 50 persones.

La propera xerrada es farà avui dia 17 amb ponents de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). El problema és que aquest esdeveniment no ha tingut cap mena de difusió.

El dimarts vinent dia 22 la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) parlarà sobre el problema dels desnonaments i el dret a l’habitatge. Els dimarts següent dia 29 està prevista una xerrada sobre gènere.

Hi ha l’acció aprovada a l’anterior assemblea d’afectats: La manifestació del dia 24. La idea és que sigui una manifestació unitària. Es menciona qui s’hi ha adherit i que el recorregut serà des del Taulí a la plaça de l’ajuntament. És una acció que es va decidir a l’anterior assemblea d’afectats i que ha organitzat el grup de treball d’accions i activitats. El lema serà: “Prou retallades, prou corrupció”. Es demana màxima difusió.

Ara s’aixeca l’acampada però es continuaran realitzant activitats. Això és molt positiu per projectar  la idea de  continuïtat.

Accions futures

– Ja es va proposar fer una concentració el dia 6 de febrer davant del Parlament perquè és el dia que s’aproven els pressupostos de la Generalitat. Algú comenta que els pressupostos s’aproven el dia 23…  El problema és que no se sap si serà aquest el dia en que s’aprovaran o no. Es decideix que qui hi vulgui anar que hi vagi pel seu compte.

– Es comenta que el dia 23 de febrer hi hauran manifestacions a tota Espanya. Seran manifestacions unitàries on participaran diferents “oficis”  o “marees”. A la conjunció de marees se l’ha anomenada Marea Ciutadana. Més informació a:  @MareaCiudadana  i http://mareaciudadana.blogspot.com.es/

– A l’anterior assemblea es va decidir realitzar una concentració de protesta davant del Consell de Govern del Taulí a La Salut. El problema és que  el consell es va reunir ahir dia 16 i per tant no la podrem fer aquest mes.  Però la convocatòria queda oberta per realitzar-la el mes que bé quan es tornin a reunir.

– S’apunta que la Marea Blanca de sanitat sortirà al carrer el dia 17 de febrer.

.

2. Continuïtat

El comitè d’empresa ha decidit aixecar  l’acampada perquè ja dura molts dies i el desgast és important. Ja no es mantindran les tendes de campanya al vestíbul de l’hospital. A les reunions a St. Pau un dels acords ha sigut que hi haguessin posicions unitàries a  tots els centres i per aquesta raó també es decideix aixecar.

Però  hem de parlar de com volem que continuï aquest espai de trobada que és l’assemblea d’afectats i de la continuïtat del grups de treball.  Es proposa fer una reflexió sobre què hem estat realitzant i com ho mantenim. Fina ara es programaven 2 xerrades per setmana i teníem un espai de trobada setmanal que és l’assemblea. Ens hem de plantejar quina freqüència hi haurà d’assemblees a partir d’ara. Propostes de continuïtat:

S’obre el torn de paraula:

–  La Plataforma en defensa de la sanitat pública del Vallès es va crear per  aglutinar a tots els col·lectius. Ha sigut motor de moltes mobilitzacions ciutadanes. Però amb aquesta forma de fer les coses no es va enlloc. O fem un cop de força tot junts o tot se’n va a fer punyetes. L’esperit és de que es continua la lluita i el comitè d’empresa també hi està convocat. La Plataforma va organitzar la Caravana de la sanitat cap a Barcelona, la Campanya contra l’euro per recepta. Es va convocar als sindicats i als partits d’esquerra i ningú en va fer cas. Hi ha gent que diu que està compromesa però després no es mou. Només s’ha de reivindicar una sanitat pública! No podem convocar si no se sap ni la gent que hi està dintre. S’ha de buscar un fet unitari d’una vegada. En tot cas la FAV i la Plataforma recolzen la convocatòria de manifestació unitària. Però es demana més comunicació, més coordinació.

– Un persona del GdT d’Acció comenta que la manifestació es va tractar i decidir a l’anterior assemblea d’afectats i que immediatament els mitjans de comunicació que hi eren presents en van fer difusió.

– Un company pregunta si hi ha alguna raó més per aixecar l’acampada i si en tot cas es mantindran penjats els cartells.

Comenta que hem d’anar tots junts com a ciutadans. Que grups en poden haver cent però que de ciutadans n’hi han milions i que cada ciutadà és una força. Que això és raó suficient per decidir qualsevol acte i que només fa falta que cadascú faci difusió dels diferents esdeveniments. Actualment  hi ha una mitjana de 10 manifestacions al dia, imagineu l’expansió d’aquesta informació si tothom participa en la difusió.

Ens hem de fer sentir pels polítics: al Parlament i a les seves seus. Tenim queixes molt directes: Prou retallades, prou corrupció. Aquestes queixes les podem escriure en un paper i les poden passar per sota la porta de les seves seus. A la concentració davant el Parlament també es poden entregar aquests papers amb queixes.

– Des de la 1a assemblea  el més important és que d’aquestes trobades en sorgís una estructura organitzada i sòlida per lluitar per la sanitat. El que sorprèn és que al Taulí hi han 3.000 treballadors i vivim en un entorn amb un elevat  nombre de població, però hi ha molt poca gent participant. Per tant hem d’anar fent passos petits, ens hem d’ajustar als que som per lluitar. També crec que intentar posar d’acord a 24 comitès d’empresa serà complicat. Cal oblidar-se del passat i mirar cap al futur.

– És positiu aquest espai de trobada. Crec que el fet que hagi continuïtat de les xerrades ajuda a posar sobre la taula el problema de la sanitat,  ajuda a que aquest sigui conegut. Es pot criticar que abans no ens haguéssim mogut per la sanitat però des del moment que hem començat a fer-ho és la nostra obligació recolzar-nos. Si podem mantenir aquesta assemblea podrem mantenir el contacte entre els treballadors i els usuaris. La continuïtat permet arribar a més gent i permet afirmar que aquesta lluita no s’ha acabat.

– Hem de lluitar tant els usuaris com els professionals. No s’ha de mentir, s’ha d’informar. L’experiència ha de servir per alguna cosa. Tenim que saber veure en què s’ha fallat. Qui són els responsables d’aquesta situació. La sanitat no es ven es lluita. No ens hem de quedar  amb el que s’ha retallat durant els últims dos anys, s’ha de mirar més enrere. Tenim que estar units, marees ciutadanes. Les banderetes són les que ens han portat al fracàs.

– Estic veient confrontacions, unes posicions bastants trobades. Quan veig com s’està lluitant a Madrid per la sanitat em pregunto què passa aquí. És que només es lluita per la independència? Anem a lo concret i unim-nos.

– Un integrant de la Plataforma Cerdanyola 2000 declara que donarà a conèixer  la situació del Taulí, que ajudarà a la difusió i a que la gent prengui una mica de consciència. Es reafirma en la voluntat d’involucrar-s’hi i de transmetre la informació que se l’hi vagi fent arribar. En farà difusió al seu barri i a tot Cerdanyola. Pensa que aquest tema es focalitza massa en Sabadell. També creu que és indignant que ajuntaments socialistes i comunistes no s’impliquin i no ajudin. Diu que el tema de la sanitat és com una mena de pilota que va donant voltes i que tothom mira però no es fa res .

– Una companya declara que estem a la 4a assemblea i que troba que es parla molt i res més. Comenta que el Vallès som tots i que si s’ha de fer alguna cosa ara és el moment. Ens demana que es facin propostes concretes que surtin de l’assemblea.

– L’integrant de la Plataforma en defensa de la sanitat pública del Vallès comenta que la  Plataforma sempre ha convocat a tot el Vallès i que aquesta sempre ha estat oberta a tots. Però tothom s’ha tancat amb la seva bandereta i mentre no anem a una no farem res. Afirma que lluita per la comunitat no pels seus propis interessos.

– Algú diu que s’ha fet molta feina, que s’han fet moltes convocatòries i que gairebé ningú participa. No podem criticar a tothom i cal anar de forma unitària.

En aquest moment apareix el comitè d’empresa per informar sobre què s’ha decidit a la reunió de representants sindicals que es va realitzar el dimecres dia 16 de gener a St. Pau

 .

3. Informació del comitè d’empresa

La presidenta del comitè comenta que s’han pres decisions i aquestes s’han penjat a Facebook. Que s’ha decidit aixecar l’acampada per cansament. Que l’acampada ha estat bé, ha tingut l’efecte mediàtic que s’esperava i ha durat força: 39 dies. Que s’han creat grups de treball (GdT) que seguiran fent feina.

Informa que a St. Pau es van reunir representants sindicals de 35 hospitals. Afirma que no és una assemblea tancada i que s’ha decidit:

– D’unir-nos com Plataforma en defensa de la sanitat pública des d’on es programaran accions a tot Catalunya. El que es pretén és que a Catalunya es surti de forma unitària, una Marea Blanca. Es convocarà el 23 de febrer.

– Comenta que es van formular moltes més propostes però que no són definitives. Per exemple, la reunió de signatures i lliurament al Parlament de Catalunya. S’està consensuant un Manifest. Els dies 14-15 hi haurà una manifestació europea a Brussel·les pels serveis públics. S’ha d’anar concretant.

La Plataforma acollirà  a tots els sindicats. Totes les accions a partir d’ara es prendran des d’aquesta Plataforma. No té sentit que tots estiguem lluitant pel mateix i cadascú vagi pel seu costat. Ahir es van crear tres GdT igual que aquí al Taulí per començar a treballar.

Una plataforma no pot vulnerar el que decideix un comitè d’empresa, no es pot anar en contra de la voluntat del treballadors de cada centre. Però el que es proposa és que NO es negociï centre per centre, que els convenis siguin unitaris. La Plataforma estarà per convocar manifestacions. Es lluitarà contra  les retallades i en defensa dels treballador.

S’obre el torn de paraula:

– Un participant comenta que aconseguir un conveni unitari és molt complicat. Es demana que l’espai de mobilització del Taulí continuï, que es mantinguin penjats  els cartells, que es sostingui el compromís dels sanitaris per la lluita, que ens unim i que ens reconciliem. Hem d’eliminar l’ànim de lucre a la sanitat pública. S’han de deixar a un racó d’una vegada les banderes. Tots els ajuntaments saben de la lluita del Taulí però si no s’impliquen… deixem que  facin el que creguin convenient però després no els tornem a votar.

El comitè: Si ens separem hi perdem tots. La sanitat l’hem de defensar entre tots. Les pancartes es poden quedar penjades. S’aixequen les tendes de campanya però tota la resta ha de romandre. Hem d’estar més coordinats. La manifestació del dia 24 si cal fer-la es fa però que tothom s’impliqui. No es poden convocar coses que després només hi vagin 4 gats.

– Un altra persona creu que es deixa massa espai de temps sense fer res. Que s’haurien de fer coses de forma més contínua. Cal fer accions per cridar l’atenció encara la gent pensi que fem el ridícul perquè el que estem fent no en té res de ridícul.

El comitè: Es poden fer altres coses. Com que hi ha la crida del 23 de febrer doncs la recollim. Aniran sortint propostes de diferents llocs i també hi van haver propostes en la reunió de representants. Com per exemple la de fer una cadena humana entre l’hospital de Terrassa i el de Sabadell. Es necessita molta gent per fer-la i estaria bé que  tothom hi participés. Però si faltés gent per unir tots dos hospitals quedaria l’acte simbòlic d’ajuntar-se en el camí.

– S’assevera que la Marea Ciutadana del dia 23 febrer no surt d’un sindicat ni d’un partit. Surt d’un munt d’assemblees estatals que han decidit fer confluir tots els moviments de diferents problemes socials en un de sol. I que abans i després del dia 23 hi hauran altres manifestacions.

– Es pregunta quants llits han tancat al Taulí?

El comitè: 78 llits inclosos els de l’Albada.

– Quants acomiadaments?

El comitè: No es coneix el nombre exacte de persones físiques, es calcula que unes 200 de torns parcials, la majoria. De treballadors amb contracte fix no se n’ha acomiadat a cap. Després estan els contractes que no s’han renovat.

– Som pocs i el problema és greu. Si no deixem les sigles de banda i posem el problema sobre la taula no ens en sortirem. Als barris no s’està arribant. S’han de confeccionar fulls informatius on estiguin recollides aquests tipus de dades. Les directives ja no fan cas als sindicats i aquests signen coses que no haurien de signar. Hem de parlar d’aquestes coses i amb molta claredat. Si fem manifestacions anem al cor de qui ens està portant a la ruïna. Les manifestacions no són suficients, els actes simbòlics tampoc. Pensem en les accions que cal fer. Hem d’anar a per ells. Aquí no ens estem movent… Hem deixat de pensar. Hem deixat de fer aquestes coses. Cal fer accions més contundents.

El comitè: No s’esperava aconseguir res de concret. Es suma amb tot el que es va fent. El comitè valora el que s’ha dut a terme d’una manera positiva. També s’ha explicat tot el que s’ha anat realitzant. Un altra de les propostes que van sortir a St. Pau és la de seguir l’agenda del conseller de sanitat Boi Ruiz. N’hi han moltes però encara no estan concretades. Si cal entrar a la Conselleria de Salut s’entrarà. Estem d’acord en que cal perseguir-los a on vagin.

– Algú pregunta com s’ho farà  aquesta nova Plataforma de caràcter unitari per traslladar a la ciutadania la possibilitat de que hi participi i per sortit de l’àmbit estrictament professional. Es preveu participació ciutadana?

El comitè: S’ha creat una comissió que farà extensible la informació al ciutadà.

– Es comenta que l’invent de la XHUP, la xarxa hospitalària d’utilització pública,  va ser el principi de la privatització i el portem vivint des de fa molt de temps. Com ens ho farem ara per evitar la privatització? S’afirma que la privatització és per ideologia i que la sanitat ja l’hem pagat.

– La percepció de les retallades a Madrid és molt més gran perquè han estat imposades de cop, mentre que aquí a Catalunya és un procés que ja dura anys.

Però el que és realment important és com avancem en la lluita i entendre que aquesta serà llarga. Ara fan falta accions contundents i assenyalar als culpables de les retallades. Que les accions tinguin un caràcter simbòlic no està de més. Que siguin manifestacions unitàries.

– Es sol·licita un informe sobre com han afectat les retallades a l’hospital Taulí. Es demana que la informació sigui concreta. Aquesta persona està d’acord en realitzar accions contundents…

.

Propostes:

– Es desestima anar al Parlament el dia 23. Qui vulgui hi pot anar a títol individual.

– Es decideix que el dijous 31 de gener a les 5 de la tarda es realitzarà la 5a Assemblea d’Afectats al Taulí.

– Es reafirma la proposta de convocar a una concentració davant la Salut quan es reuneixi el Consell de Govern del Taulí. Algú comenta que es reuneix el segon dimecres de cada mes.

– Propostes d’anteriors assemblees:

– Realitzar un recull de informació sobre la situació real de la sanitat pública, de dades concretes  i fer-ne tota la difusió possible amb les eines que tenim disponibles a Internet i amb mitjans físics  com octavetes, fulls explicatius, dossiers,  etc.

Deixa un comentari